ראיון עם הרב מארק בייקר על השותפות המתמשכת בין בוסטון לחיפה

השנה אירגון ה CJP מציין 31 שנות שותפות עם חיפה

שותפות חיפה־בוסטון

במבט על העבר, ההווה והעתיד של השותפות בין חיפה לבוסטון, ישב לאחרונה הרב מארק בייקר, נשיא ומנכ"ל ארגון הצדקה Combined Jewish Philanthropies (CJP), לשיחה עם JewishBoston.com על הקשר ארוך השנים בין שתי קהילות שלמרות שהן מרוחקות כ־8,000 ק"מ זו מזו, התאחדו להגשמת מטרה משותפת.

ספר לנו על השותפות בין CJP לעיר חיפה.

השנה נציין 31 שנים לשותפות בין CJP לעיר חיפה. שותפות חיפה־בוסטון מבוססת על רעיון פשוט: הדרך הטובה ביותר לקרב בין הקהילות ובין האנשים שלנו היא דרך יצירת קשרים והתמודדות משותפת עם אתגרים.

כיצד השותפות הזאת באה לידי ביטוי בשנת 2021?

אנשי הארגון ומתנדבים מבוסטון ומחיפה עובדים זה לצד זה בסיוע ותמיכה במשפחות מקהילות בסיכון בעיר חיפה, טיפוח הזהות היהודית בשתי הקהילות, יצירת קשרים בין צעירים ובני נוער בבוסטון ובחיפה ותמיכה במובילי שינוי בקהילות שלנו.

שותפות חיפה־בוסטון היא לא רק שותפות בין שני ארגונים, היא נתמכת על ידי רשת תוססת של מתנדבים בישראל ובבוסטון. המתנדבים, חברי הקהילות,  תורמים לקהילה מכשרונם, זמנם ומרצם ועוזרים לנו לשפר את איכות השירותים ולהתקדם עוד צעד לעבר הגשמת המטרות שלנו.

מהן מטרות השותפות כיום

כיום אנחנו מתמקדים בשלושה תחומים: איתור והשקעה במנהיגים צעירים בקהילה שפועלים במרץ להפיכת הקהילות שלנו למחוברות, חזקות, שוויוניות ועצמאיות יותר; קידום חברה שוויונית יותר על בסיס כבוד והבנה הדדיים, וזאת על ידי השקעה ביוזמות קהילתיות, בעלות השפעה גבוהה, לחיזוק אוכלוסיות מוחלשות בחיפה; טיפוח זהות יהודית ותחושת גאווה במורשת העשירה והמגוונת שלנו; ובניית והעמקת קשרים בין יהודים מכל רחבי העולם דרך חוויות משותפות, חינוך ויוזמות המטפחות תחושת זיקה, שייכות ואחריות משותפת.

כיצד באה לידי ביטוי השותפות עם עיריית חיפה

דוגמאות מצוינות שממחישות את שיתוף הפעולה המוצלח בין עיריית חיפה ושותפות חיפה־בוסטון היא יוזמות קהילתיות חשובות כמו 'שילובים', מיזם לקליטת ושילוב יוצאי אתיופיה בחיפה, ו'הורים במרכז'. הורים במרכז הוא מודל קהילתי חדש ומהפכני שנהגה ופותח בידי צוות ומתנדבי CJP בשיתוף עם מחלקת חינוך ושירותים קהילתיים בעיריית חיפה. ביחד, זיהינו צרכים בתחום של מניעת משפחות ונוער בסיכון ופיתחנו מודל מניעה ותמיכה רב-ממדי שכונתי.

לשלב הפיילוט של התכנית, וכאתר להקמת בית 'הורים במרכז', בחרה העירייה את שכונות קריית אליעזר ובת גלים שבהן מתגוררות קהילות גדולות של עולים מברית המועצות לשעבר, ערבים־ישראלים, יוצאי אתיופיה ואזרחים ותיקים. בנוסף למתן שירותים למשפחות האלו, משתתפים במיזם הקהילתי 'הורים במרכז' אנשי מקצוע מתחומים שונים הקשורים לגיל הרך וביחד יוצרים רשת איתנה של עובדים ועובדות סוציאליים, מטפלים ומטפלות, אנשי חינוך, עובדי מקצועות הבריאות ועוד.

כיום מנוהלת התכנית באופן מלא על ידי עיריית חיפה ונעזרת בתמיכה כספית ומקצועית של CJP. הצלחת הפיילוט הובילה לאימוץ מודל 'הורים במרכז' על ידי משרד החינוך כמודל מוביל למעורבות הורים לילדים בגיל הרך והמודל משוכפל לערים נוספות בישראל.

מהן מטרות התכנית לעתיד

המטרה שלנו היא ליצור חברה שוויונית יותר על בסיס כבוד והבנה הדדיים, וזאת על ידי השקעה ביוזמות בעלות השפעה גבוהה שמחזקות אוכלוסיות מוחלשות בחיפה. אנחנו עובדים ביחד עם קהילת יוצאי אתיופיה וקהילות נוספות כדי לבנות תכניות הדרכה וחינוך שיכינו את בני הנוער לשירות צבאי משמעותי ומוצלח, יוצרים רשתות תמיכה לשיפור סיכויי ההשתלבות והשלמה מוצלחת של השרות בצה"ל, עוזרים למשפחות להבין את חשיבות השירות בצה"ל ומה נדרש מהחיילים כדי שיעודדו, ופועלים להגדלת אפשרויות התעסוקה ורכישת השכלה גבוהה לחיילים משוחררים.

כמו כן, אנחנו פועלים לשיפור הזדמנויות התעסוקה וההשתלבות בעולם העבודה באמצעות מתן כלים והכשרות מקצועיות לתושבים בגילים 20 עד 50 במטרה לשפר את במצב הכלכלי והניידות החברתית של קהילת יוצאי אתיופיה וקהילות מוחלשות נוספות.
אנחנו בונים מערכות תמיכה וסיוע, מעודדים הבנה ואחריות הדדית בין חברי הקהילה ומניחים את היסודות לשיפור רמת ההשכלה וההשתלבות בחברה של משפחות בסיכון בחיפה.

מהן לדעת הסיבות לכך שהשותפות נותרה חזקה גם אחרי יותר מ־30 שנה?

הצלחת שותפות חיפה־בוסטון היא עדות למה אפשר להשיג דרך שותפות אמתית, עמוקה וכנה בין פדרציה יהודית אמריקאית לעיר בישראל. לא היינו יכולים להציב לעצמנו מטרות שאפתניות להידוק הקשרים בין הקהילות ולטיפול באתגרים בדרכים יצירתיות אילולא השותפות הארוכה והאמיצה שלנו עם ראשי עיריית חיפה, עובדי עיריית חיפה ואנשי מקצוע בחיפה בשלושת העשורים האחרונים – שותפות שממשיכה גם בשגרת הקורונה עם ראש העיר עינת קליש-רותם. משותפות בחינוך דרך שיפור מצב העולים החדשים, משירותים חברתיים עד להעצמת מנהיגים צעירים בוגרים – המחויבות שלנו זה לזה היא שיצרה מיזמים בעלי תרומה משמעותית לשיפור חיי הקהילות שלנו.

צילום: ראובן כהן משמאל: אביבה קלומפס, סגן נשיא חבר - ישראל ואזרחות יהודית עולמית בCJP, ורד ישראלי, מנהלת לשעבר של שותפות חיפה-בוסטון, עינת קליש-רותם ראש עיריית חיפה וגדי זיו יו"ר שותפות חיפה-בוסטון. (צילום: ראובן כהן, צלם עיריית חיפה)